Logo TU/e

Update TU/e beleid t.a.v. het Coronavirus

22 april 2021


We zijn dolblij dat het besluit is genomen om vanaf maandag 26 april weer beperkt fysiek onderwijs te mogen geven op 1,5 meter afstand. In deze mail hebben we natuurlijk aandacht voor de anderhalve-meter-universiteit, de activiteiten die we bieden op het gebied van ontmoeten en wellbeing, de zelfsneltesten en het nieuwe Instagram-kanaal. 

 

1,5-meter-universiteit, voor studenten én medewerkers

Vanaf 26 april is er weer meer fysiek onderwijs op de campus mogelijk, op 1,5 meter en met inachtneming van de basisregels. De roosters zijn klaar, in canvas kun je zien welke vakken op de campus worden gegeven.

 

We realiseren ons dat het mentale welzijn van onze medewerkers, die al ruim een jaar thuis werken, steeds verder onder druk komt te staan. Daarom willen we jullie vanaf 10 mei ook meer ruimte bieden. Vanaf die datum zijn alle medewerkers die daar behoefte aan hebben 1 dag per week op de campus welkom, mits de coronamaatregelen dat blijven toelaten. Dat is ook het moment waarop we een verruiming van onze openingstijden voor de verschillende gebouwen zullen inregelen. In de komende updates geven we meer informatie over wat dat betekent.

 

Met deze versoepelingen gaan we terug naar de situatie van vóór de lockdown, in september-november 2020. We volgen hiermee zoveel mogelijk de maatregelen van de overheid en afspraken in VSNU-verband.  

 

Extra activiteiten vanaf 28 april

We vinden het belangrijk om naast studie ook aandacht te hebben voor activiteiten in het kader van ‘ontmoetingen met medestudenten’.  Concreet zijn de volgende activiteiten vanaf 28 april weer toegestaan:

  • Studieplekken en -ruimtes kunnen gereserveerd worden om samen te studeren. Gebruik hiervoor Book-My-Space.
  • Diploma-uitreikingen voor Bachelors en Masters zijn toegestaan op basis van een 'walkthrough' met 2 gasten en een korte toespraak.
  • Promotiezittingen in hybride vorm zijn weer mogelijk in aanwezigheid van gasten. De zaal bepaalt de maximale capaciteit.
  • Onderwijsgerelateerde en wellbeing workshops zijn weer toegestaan.
  • Lunchlezingen van studieverenigingen zijn ook weer toegestaan. De zaal bepaalt de maximale capaciteit.
  • Buitenborrels zijn weer mogelijk bij de gele picknicktafels conform de richtlijnen van de overheid voor terrassen. Dus: tot uiterlijk 18u, maximaal 50 personen, je zit met 2 personen aan een tafel en een gezondheidscheck vooraf en reservering vooraf of ter plekke is verplicht. De geldende overheidsrichtlijnen vind je hier. Reserveren kan via reservations@tue.nl. Dit geldt ook voor buitenborrels van studentenverenigingen, met voor hen als extra stap nauw overleg met de gemeente.
  • Het studentensportcentrum (SSC) werkt aan sportmogelijkheden voor de verenigingen. Kijk voor de laatste informatie op  de website van SSC.
  • De bestuursruimtes van de verenigingen mogen weer gebruikt worden, in de corona-opstelling.

 Daarnaast zijn vanaf 28 april open:

  • De kantines:
    • Atlas koffie en co: 10.00 -13.30 uur
    • Atlas Downies en brownies: 10.00 – 16.00 uur
    • Metaforum: 10.00 – 13.30 uur
    • De terrassen van de Zwarte Doos en Hubble, van 12-18 uur. Bij gebruik van de horeca heb je je te houden aan de richtlijnen van de overheid.

Alle versoepelingen uiteraard op 1,5 meter en met inachtneming van de basisregels. We vertrouwen erop dat iedereen zich verantwoordelijk gedraagt en dat we samen op positieve wijze de geboden ruimte invullen.

 

Zelfsneltesten

Vanuit het ministerie van OCW worden vanaf 1 mei zelfsneltesten beschikbaar gesteld, in principe 1 test per week per persoon. Deze zelfsneltesten zijn géén voorwaarde voor fysiek onderwijs op de campus. Er is dus geen verplichting om je te testen, je hoeft ook geen bewijs te tonen om onderwijs te volgen of te geven. We roepen je natuurlijk wel op om de testen aan te vragen en te gebruiken, je helpt dan mee om coronabesmettingen snel op te sporen en zorgt zo mede voor een veilige universiteit. Let op: de zelftest vervangt niet de test van de GGD. Heb je klachten die kunnen wijzen op het coronavirus, maak dan een afspraak om je te laten testen bij de GGD. De GGD-test is betrouwbaarder dan de zelfsneltest.

 

Iedereen die naar de campus komt, kan zelfsneltesten aanvragen via de landelijke portal: www.zelftestonderwijs.nl. Deze portal is naar verwachting in de eerste week van mei operationeel. Na je aanvraag krijg je de testen kosteloos toegestuurd op het opgegeven adres. Op deze site vind je ook informatie over het gebruik van de zelftest, er is een Q&A beschikbaar en er wordt een centrale helpdesk ingericht. De website is veilig en voldoet aan de standaarden voor bescherming van persoonsgegevens.

 

We roepen op om de zelftests thuis uit te voeren. Enerzijds om het contact in bijvoorbeeld OV te beperken bij een mogelijke positieve test, en anderzijds omdat we de campus schoon willen houden van chemisch afval.

 

We roepen iedereen, en met name onze studenten, op om de regels op de campus te blijven naleven. Dus houdt afstand, draag een mondkapje en blijf thuis bij klachten. Ook bij een negatieve zelfsneltest blijven de basisregels van kracht.

 

Corona-informatie ook op Instagram

Binnenkort hebben we een eerste bijeenkomst met het nieuwe coronaklankbord. We zijn blij met de aanmeldingen hiervoor. Studenten gaven aan dat ze naast de mail ook graag via andere kanalen geïnformeerd willen worden. We plaatsen het coronanieuws dat specifiek studenten raakt ook op de digitale studiegids. Verder hebben we op verzoek een nieuw Instagram account aangemaakt: TU/e campus life. Daar vind je belangrijke (corona-) informatie voor de hele community. Voor details blijven de coronamail en de website de basis. 

 

De meest actuele maatregelen in het kader van de Coronacrisis lees je altijd in de mail en op tue.nl/corona. Hier is ook de actuele routekaart te vinden en een uitgebreide Q&A. Deze overzichten worden constant bijgewerkt. Staat je vraag niet tussen de Q&A? Je kunt ons bereiken via info@tue.nl of WhatsApp 06 41683406.

Met vriendelijke groet, 

 

Susanne van Weelden, Secretaris van de Universiteit